Kontúrozás - az arcformálás titka

Egy nagyon egyszerű, ám annál hatásosabb módszer az arcunk formálására a kontúrozás, azaz a tökéletes ovális forma elérése mesterségesen képzett fény és árnyékok által. A végső cél azonban itt is a természetes megjelenés - lenne... :)

A mindennapokban személy szerint feleslegesnek tartom a kontúrozást, de egy alkalmi sminknél jó szolgálatot tehet, főleg, ha tudjuk, hogy mit miért csinálunk. Nem az a cél, hogy minden egyedi vonásunkat elfedjük, és pontosan úgy nézzünk ki, mint több ezer másik ember az Instagramon.

A kevesebb ez esetben is több. Ha nem szeretnénk, hogy a sminkünk az arcunk előtt lebegjen álarcként, vagy messziről integetessen a highlighter a homlokunkon,  akkor érdemes mértékkel felpakolni a termékeket. Fokozatosan építgessük a sminket (- ez nem csak a kontúrozásra érvényes, hanem minden egyébre), és amikor elértük a kívánt hatást, akkor hagyjuk abba, mintsem hogy előre összefirkáljuk világos és sötét színekkel az arcunkat, majd addig küzdjünk, míg mindent el nem oszlatunk valahogy a bőrünkön. Ez az illusztráción jól mutat, a való életben kevésbé.

kontúr-highlighter.jpg

Mint már korábban említettem, a tökéletesnek tartott ovális arcforma kialakítása a cél. Alapvető szabály, hogy a sötétebb színnel eltüntetünk, míg a világossal kiemelünk. A fenti képen a lehetséges helyeket láthatjátok, de ez csak egy erősen eltúlzott, általános útmutató, fontos, hogy mindenki a saját arcának megfelelően kontúrozzon.

Pl. ha valakinek alacsony a homloka, ne árnyékoljon végig a hajtövénél, mert még inkább összenyomja ezáltal, és egészen torznak fog tűnni. De a kedvencem, hogyha valakinek nagyon táskás, karikás szeme van - mint nekem például, az ne világosítsa ki a szeme alatti részt, mert azzal csak kiemeli a problémás részt és felhívja rá a figyelmet - ahelyett, hogy elterelné róla. És a való életben nem igazán tudunk filtert tenni az arcunkra vagy photoshoppolni, hogy mások azt higyjék, tökéletes a végeredmény, sőt a világítással is nehéz trükközni...

Ami általában mindenkinek jól áll, az az arccsont és az áll alatti árnyékolás, ettől vékonyabbnak tűnik az arc, de pont emiatt csontosabb, vékonyabb alkatnál öregítheti és szigorúvá teheti a megjelenést. A homlok közepén, az állon, a szemöldökcsonton, a belső szemzúgnál és az orr alatt történő pici világosítás üdébbé teheti a megjelenést, de ezt is csak finoman érdemes alkalmazni.

Árnyékoláshoz - kezdetben legalábbis - érdemes az alapozó (és a bőr) színénél csak néhány árnyalattal sötétebb, míg highlighterezéshez egy-két árnyalattal világosabb terméket használni, így nehezebb elrontani (nem lesz hirtelen túl sötét vagy természetellenesen világos az adott terület). Nagyon fontos még, hogy matt termékeket használjunk, nem hat természetesnek, ha a kontúrozás csillog-villog.

A termékek tekintetében választhatunk por vagy krémes állagú árnyékolót, highlighternek pedig akár egy világosabb folyékony korrektor is megteszi, de rengeteg termék közül lehet válogatni, csak a tónusra érdemes odafigyelni. Ha megnézitek a smink nélküli arcotokat a tükörben, hogy milyen színű a természetes árnyék rajta, nos bizony nem csokibarna vagy épp narancssárga. Úgyhogy ha nincs nagyon meleg bőrtónusod, akkor a hideg - kicsit szürkésnek ható barna árnyalatokkal érdemes próbálkozni, ez hozza a legtermészetesebb, szinte észrevehetetlen - mégis tökéletes végeredményt.

Rengeteg cég próbálja eladni a bronzosítóját kontúrozóként, ha már ekkora divat lett, miért ne csinálnának pénzt belőle, de Ti már nem dőltök be nekik! :)

Nagyon sokáig kerestem én is a megfelelő kontúrozó-színeket, és folyamatosan vadászok is rájuk, a jelenlegi kedvencem a Make Up Factory duo-ja, de más márkáknál (Catrice, NYX stb.) is találhattok hideg barna árnyalatokat.

img_0641.JPG

A képen a Catrice krémes duoját láthatjátok, én személy szerint előnyben részesítem a krémes dolgokat, mert sokkal természetesebben fénylő - persze ezt is le lehet mattra púderezni, de egy érett arcon vagy egy szárazabb bőrön sokkal jobban mutat, és jobban bele lehet dolgozni az arcbőrbe, ezért tartósabb is. 

Remélem hasznát veszitek ennek a bejegyzésnek, és kedvet kaptatok egy kis kontúrozáshoz :)