Variációk egy rúzsra - avagy ne félj az élénk daraboktól

Ha rúzsról van szó, egyesek rajonganak a feltűnő árnyalatokért, míg mások el sem tudnák magukról képzelni, hogy egy-egy élénk színnel az ajkukon lépjenek ki az utcára. A boltok polcai mindenesetre roskadásik vannak az izgalmasabbnál izgalmasabb rózsás, barackos, korallos, pinkes, bordós, lilás (és még sorolhatnám) darabokkal, könnyű elcsábulni. Általában azok is megcsodálják őket, akik egyébként inkább a természetesebb, nude színeket keresik, majd nagyot sóhajtva visszateszik a polcra, mondván: Úgysem hordanám... Hogy többé ne kelljen lemondani egy-egy tetszetős darabról, megmutatom, hogyan lehet egy élénk rúzst visszafogottan (is) viselni.

403_4-amazing-makeup-hack-to-correct-uneven-lips-to-achieve-perfect-lip-shape.jpg

Ha egy klasszikus tökéletes szájat készítünk (aminek a lépéseit már egy korábbi bejegyzésben bemutattam, de belinkelem, mert folyamatosan érkeznek kérdések ezzel kapcsolatban, szóval itt találjátok vörös rúzsozásra szabva, de bármilyen élénk színnel ugyanígy kell eljárni), az minden esetben hangsúlyos végeredményt ad, ami egy visszafogott szem-sminkkel elképesztően jól tud mutatni, de a kevésbé merészeket ez teljesen elrettenti, így a következőkben néhány trükköt szeretnék bemutatni, ami csökkenti a színek intenzitását.

Találomra kiválasztottam egy Catrice rúzst a kis házi palettámról (itt láthatjátok hogyan készült :)) - ez a Play the Plum árnyalat (jobb felső), ami kellően pigmentált, így jól be tudom mutatni a fokozatokat.

img_8575u.jpg

Nem sok eszközre lesz szükség, és nem is kell mindet használni, a lényeg úgyis az, hogy mindenki találja meg a számára legkézenfekvőbb megoldást. Amiket én használtam: a gyűrűsujjam :), néhány fültisztító (vagy kozmetikai) pálcika (amik igazi kincsek, már róluk is ódákat zengtem...), egy satírozó ecset és egy ajakecset. Na és persze egy kis korrektor a tökéletes végeredményért.

img_8580u.jpg

Így néz ki a rúzs klasszikus rúzsozással, azaz ajakecsettel felvíve (de ceruza alap nélkül, hogy az most ne módosítsa a végeredményt):

03_1.jpg

Tehát ennél szeretnénk egy visszafogottabb festést készíteni.

Kezdjük a legegyszerűbb és legvisszafogottabb ajkakkal. Kétféleképpen készíthetjük. Használhatjuk az ujjunkat vagy egy kozmetikai pálcikát. A lényeg, hogy minimális anyaggal dolgozunk, éppen csak megszínezzük az ajkakat. Ehhez az ujjunkat vagy a pálcikánkat hozzáérintjük a rúzshoz, és ütögető mozdulatokkal végig megyünk a szánkon, hogy kb. mindenhová jusson belőle, majd finom kenegető mozdulatokkal (ahogy pl. bekrémeznénk a szánkat), eldolgozzuk teljesen egységesre a már felvitt rúzst.

01_2.jpg

Ha kevésnek találjuk a színt, akkor ismételhetjük, míg el nem érjük a kívánt hatást. Ezzel a módszerrel tulajdonképpen a láthatatlan rúzsozástól el lehet jutni a teljes fedésig, a lényeg, hogy egyszerre mindig kevés terméket viszünk fel, és úgy építgetjük folyamatosan. Amikor kész a kívánt szín, a pálcikánk tiszta felét egy a bőrszínnel megegyező korrektorba mártva körbe rajzoljuk a szánkat, ami egy szépen konúrozott ajkat eredményez, hisz az ujjunkkal amúgy nem lehet tökéletes vonalat húzni.

img_8583.JPG

Én két finom réteget vittem fel, és látható, hogy teljesen természetes és vállalható a végeredmény, épp hogy csak egy kis színt adott a számnak.

Ha egyből erőteljesebb fedést szeretnénk, és mindezt gyorsan, akkor ajánlom bevetni a satírozó ecsetet.

img_8592.JPG

Tulajdonképp ugyanazt csinálja, mint egy füstös szemnél, gyönyörűen beledolgozza az anyagot a bőrbe - jelen esetben az ajkakba, így pillanatok alatt kapunk egy természetes és tartós rúzsozást. Itt sem érdemes egyszerre sok anyaggal dolgozni, inkább vigyünk fel 2-3 réteget, ha szükségét érezzük (építeni mindig könnyebb, mint visszaszedni belőle...). A végső lépés itt is a száj körbe-korrektorozása.

img_8595u.jpg

És még egy tipp a végére. Az élénk ajkak készítésénél mindig erősen javasolt a szájkontúrceruza használata, mely egyrészt egy szép alapot ad, másrészt tartósabbá is teszi az alkotásunkat. Ilyenkor mindig a rúzshoz színben passzoló árnyalatot használunk. Ha azonban vissza szeretnénk venni a rúzs élénkségéből, akkor ezt nem javaslom. Sokkal inkább érdemes egy szájszínű, vagy bármilyen más nude ceruzát használni alapnak, és arra finoman felvinni a színt. Így még visszafogottabb lesz a végeredmény.

Remélem találtatok hasznosítható gondolatokat, ha kérdésetek van, keressetek továbbra is bátran itt vagy Facebook-on! :)