Púder mustra

Érkezett egy kérdés-kérés, hogy ajánljak valami jó kis púdert, ami láthatatlan, mattosít és nem ül bele a ráncokba. Huhh, nem egyszerű a feladat, de igyekszem neki eleget tenni. Mint minden por állagú termék, így a púder is "szépen" bele tud ülni az apró ráncocskákba, láthatóvá téve az amúgy egyáltalán nem szembetűnő  vonalkákat is. Pont ezért nem vagyok nagy púderrajongó, de persze vannak alkalmak, amikor fontos, hogy a smink tartós legyen és ne csillogjon a fejünk két óra múltán.

Érdekes, hogy míg a tökéletes árnyalatú alapozó kiválasztására nem sajnáljuk az energiát, a púderre már nem fektetünk ekkora hangsúlyt. Pedig néhány ecsetvonással elronthatjuk az összképet, ha a púder színe nem egyezik az alapozó és természetesen a bőrünk árnyalatával.

Ez a veszély nem áll fenn, ha bőrszínhez igazodó darabot választunk. Különösen szeretem a Kryolan Translucent Powder-jét, nekem a TL1-es van meg belőle, ami egy fehér por, és a bőrre feljuttatva azonnal felveszi annak színét. Mivel ez mindenkinél alkalmazható, tökéletesen mattosít és tartós is, így legtöbbször ezt használom.

IMG_1408.JPG

IMG_1409.JPG

Itt azonban - és a többi nem préselt darabnál - különösen oda kell figyelni, nehogy túl sok port vigyünk fel az arcunkra, mert könnyen úgy nézhetünk ki, mint aki belefejelt egy lisztes zsákba. (Egy lyukacsos műanyag védőlap van egyébként a tetején, hogy ne szóródjon ki túl sok por egyszerre, ez addig nagyon hasznos, amíg nem áll a púder a feje tetejére a táskámban...)

classickabukisynthetic_photo.jpg

Nagyfejű ecsetet érdemes használni a művelethez, például egy kabukit (lásd itt fent), amit belemártunk a púderbe, majd jól leütögetjük róla a felesleget, akár a kezünkre is húzhatunk vele egy-két vonalat, hogy még kevesebb maradjon az ecseten, majd úgy közelítünk vele az arcunkhoz, és könnyed, nagy mozdulatokkal visszük fel rá. Ezt azért részleteztem ennyire, mert nagyon könnyen túlzásba lehet esni a púderezéssel. Akkor jó (és természetes), ha nem látszik, hogy van rajtunk. 

IMG_1411.JPGItt láthatjátok a kezemre téve, mellette pedig elkenve (ez nem látszódik, de az a jó :)) A boltokban a tesztereket a púdereknél is érdemes kipróbálni. Ha pl. a kézre kenve egy fehér púder nem idomul teljesen a bőrhöz, hanem világosít rajta, akkor az az alapozást is ki fogja világosítani.

A szem környékén főleg érdemes vigyázni a mennyiséggel, mert amellett, hogy 10 évet öregíthet, még könnyen úgy járhatunk, mint nem egy sztár, akik a vakuk kereszttüzében akaratukon kívül megmutatták, hogy hol mennyi púder van rajtuk.

Nicole-Kidman-White-Powder-Make-Up-Malfunction-Photos.jpg

A préselt darabokat én személy szerint nem kedvelem annyira, bár kétségtelenül nagy előnyük, hogy nem szóródnak ki, és egy tükrös kompakt púder nem hiányozhat a női táskából, persze figyelni itt is kell, hogy ne essünk túlzásba a használatával. Ha sminkelések során nagy ritkán ehhez nyúlok, akkor a Coastal Scents préselt púder-alapozóját használom púderként (alapozóként nem vált be, de így tökéletes, bár egy kicsit sötét ez a 3-as árnyalat, így nem mindenkinek jó, de a világosabb bőrűeknél árnyékolásra is megfelelő), ez is matt finishű és kellően tartós.
IMG_0585_1.JPG

IMG_0586.JPG

Összességében ha nem találtok színben tökéletesen passzoló púdert, akkor érdemes bőrszínhez igazodót venni, ez lehet fehér vagy színezett is, amelyik szimpatikusabb, ha egy idő után átfénylik az alapozásotok, akkor válasszatok mattító hatású darabot, és mindig csak minimális anyag legyen az ecseten, vagy a puffnin, amivel dolgoztok.