Az elegáns ötvenes évek

Úgy gondoltam, egy kis időutazásra invitállak benneteket, egészen pontosan az elegáns ötvenes évekbe látogatunk.

Az ideális nő ekkor a tökéletesen kifogástalan háziasszony. Sminkelés tekintetében az erőteljes vonások, főleg az intenzív ajkak jellemzőek, a korábban nélkülözhetetlen pirosító viszont eltűnik. A sápadt bőr és az őzike tekintet hódít, ez utóbbit főleg tus használatával érik el. Az érzéki stílus megtestesítői Rita Hayworth, Ava Gardner vagy épp Gina Lollobrigida.

rita-hayworth.jpg

ava-gardner.jpg

images.jpg

Ezzel párhuzamosan megjelenik a szűzies stílus, melyet a mozi és a divatmagazinok (pl. az Elle) propagálnak. Ezt a friss és természetes vonalat képviseli Audrey Hepburn, Grace Kelly, Vivien Leigh is. A szemöldökük alig festett, az ajkak világosak, az arcot finoman keretezi a frizura.

photo.jpg

Grace Kelly-098.jpg

vivien_leigh_new_4a.jpg

A két ellentétes vonal az évtized szexszimbólumában, Marilyn Monroe stílusában találkozik és egyesül. Egyszerre szende és provokáló. Sminkje természetesen csábító.

Marilyn-Monroe-9412123-1-402.jpg

A nők tömegesen kezdik festetni a hajukat, és egyre kedveltebbek a hajfixálók is. Elterjed a kreppelt, beállított frizura. Hála Audrey Hepburn "kölyök" stílusának a frufru is újra divatba jön.

tumblr_mzki7kGl111rr6fg8o1_500.jpg

Általában a körmök vérvörös színben ragyognak.

A hölgyek magas sarkú cipőkben tipegnek és a viktoriánus fűzők modern változataként mídert hordanak. Christian Dior New Look-jának köszönhetően a szoknyák is keltenek némi feltűnést:

Dior-New-Look.jpg

8.jpg

1.jpg

A kozmetikai cégek egyre többet költenek termékeik reklámozására. Megjelennek a mai szupermodellek előfutárai is, és továbbra is hódítanak a negyvenes évek címlapjain már rendszeresen feltűnő pin-up lányok.

pin-up-girls-08.jpg

Battlestation_Midway_pin_up_2_by_henning.jpg

Estée Lauder uralja a testápolók piacát, és milliomossá válik a Re-Nutritiv krémek megalkotásával (és még mindig remek termék így 60 év távlatában is...:)). Piacra kerül a Biotherm, egy plankton alapú krémcsalád is. Az elkövetkezendő években pedig egyre bővül a természetes alapanyagok felhasználása.

És végezetül lássuk, hogy mutatja be az 1958-as Time magazin a reggeli szépítkezés rituáléját:

"Reggel háromnegyed hét a San Francisco-i háromszobás lakásban: a férje még alszik, de a csinos, szőke Mrs. James Locke már hálóruhában, neylon sapkában fésülködőasztala előtt ül. Milliónyi illatos üvegcséje , tubusai és festékpálcikái közt alkímistaként ügyködik. Először is leszedi éjszakai krémjét, jéghideg vízzel lemossa bőrét, s lám! - egy rövidke pillanatra igazi arcát is felfedi... de tüstént kezdetét veszi az átváltozás. Alapozót visz föl arcára, ami halvány és semleges maszkot képez. Ezután kevés testszínű púdert használ, szemhéját türkizkékre festi, majd cseppnyi parfümöt tesz füle mögé, halántékára, csuklójára s könyökére. Ceruzával élénk ívet ad szemöldökének, majd szempilláit is megfesti. Húsz perc elteltével következik a végső ecsetvonás: a narancsos színű rúzs, mely a hosszú körmök színével harmonizál." Egy átlagos amerikai nő így indul az irodába. (Részlet A női szépség története című könyvből - 2001)

/A képeket a google-ról szedtem./